Isolatie voor platte daken: een diepgaande vergelijking van Rd-waarden tussen PIR, minerale wol en alternatieven in België

15/03/2024

Artur

Zaakvoerder

Delen
Platte daken vereisen specifieke aandacht als het gaat om isolatie, aangezien ze gevoelig zijn voor warmteverlies. In België, waar duurzaamheid en energie-efficiëntie hoog in het vaandel staan, is het essentieel om de juiste isolatiematerialen te kiezen. In deze blogpost richten we ons op isolatie voor platte daken en vergelijken we de Rd-waarden van Polyisocyanuraat (PIR), minerale wol en andere veelgebruikte isolatiesoorten in België.



PIR-isolatie voor platte daken

 

Polyisocyanuraat (PIR) is een veelgebruikt isolatiemateriaal voor platte daken in België. Het heeft een lage warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) van minder dan 0,023 W/mK, wat resulteert in uitstekende thermische prestaties. De gesloten celstructuur van PIR zorgt voor een effectieve barrière tegen warmteverlies. Dit maakt PIR-isolatie ideaal voor situaties waar ruimte beperkt is, zoals bij platte daken.

 


Minerale wolisolatie voor platte daken

 

Minerale wol, waaronder glaswol en steenwol, wordt ook vaak gebruikt voor platte daken in België. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid en goede isolerende eigenschappen. De warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) varieert tussen 0,030 en 0,045 W/mK, afhankelijk van het type minerale wol. Minerale wol biedt niet alleen thermische isolatie, maar heeft ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen.

Andere isolatiesoorten in België

Naast PIR en minerale wol zijn er andere isolatiematerialen die in België worden gebruikt voor platte daken. Enkele van deze alternatieven zijn:


  1. XPS-isolatie (Geëxtrudeerd Polystyreen): XPS heeft een goede druksterkte en thermische prestaties. De warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) ligt typisch tussen 0,030 en 0,035 W/mK.
  2. PUR-isolatie (Polyurethaan): Polyurethaan biedt uitstekende isolatie-eigenschappen en heeft een lage warmtegeleidingscoëfficiënt (λ), vergelijkbaar met PIR.
  3. EPS-isolatie (Geëxpandeerd Polystyreen): EPS heeft een iets hogere warmtegeleidingscoëfficiënt (λ) in vergelijking met XPS, maar het is kostenefficiënt en licht van gewicht.

 


Vergelijking van Rd-waarden

 

Laten we de Rd-waarden van deze isolatiematerialen voor platte daken vergelijken in de onderstaande tabel:


Eigenschap

PIR

Minerale Wol

XPS

PUR

EPS

Warmtegeleidingscoëfficiënt (λ)

< 0,023 W/mK

0,030 - 0,045 W/mK

0,030 - 0,035 W/mK

Vergelijkbaar met PIR

Iets hoger dan XPS

Rd-waarde (m²K/W)

Hoog

Gemiddeld

Gemiddeld

Vergelijkbaar met PIR

Iets lager dan XPS

Dikte (mm)

Dunste

Dikker

Dunner

Dunste

Iets dikker dan XPS

Brandwerendheid

Goed

Variabel

Goed

Goed

Goed

 


Conclusie

 

Bij het isoleren van platte daken in België zijn er diverse opties beschikbaar. PIR blijft een populaire keuze vanwege zijn hoge thermische prestaties en dunne profiel. Minerale wol biedt daarentegen ook goede isolatie, vooral op het gebied van geluid. Het kiezen tussen deze materialen hangt af van specifieke projectvereisten, budget en duurzaamheidsdoelen. Andere materialen zoals XPS, PUR en EPS kunnen ook overwogen worden op basis van hun eigenschappen en toepassingen. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen om de optimale isolatieoplossing voor platte daken te bepalen.

Meer lezen?

Gevelbekleding

15/03/2024

Ontdek de diverse wereld van vezelcementplaten en HPL Platen voor gevelbekleding in België

Isolatie

15/03/2024

Isolatie voor platte daken: een diepgaande vergelijking van Rd-waarden tussen PIR, minerale wol en alternatieven in België